Overnachten

Bij het hiken gebeurt het maar weinig dat je in een blokhut slaapt. Vaak moet je je eigen onderkomen voor de nacht opzetten of bouwen.

Tent

Het slapen in een tent klinkt makkelijk, maar er zijn zeker een aantal dingen waar je op moet letten bij het opzetten en afbreken van de tent.

Zorg er altijd voor dat je de plek waar je jouw tent opzet even schoonmaakt. Slapen op takken, wortels en/of dennenappels is niet prettig. Kijk ook goed waar je de tent neerzet, de grond moet zoveel mogelijk gelijk zijn, dat slaapt het lekkerst. Mocht je de tent op een schuin vlak hebben gezet, zorg dan altijd dat je hoofd hoger ligt dan je voeten i.p.v. andersom.

Als je een goed plekje hebt gevonden dat je hebt schoongemaakt begin je met het opzetten van de tent. Elke tent is anders, maar een aantal dingen zijn hetzelfde bij elke tent. Zorg dat het grondzeil goed strak ligt, zet altijd alle haringen en scheerlijnen vast. Zorg dat de buitentent strak staat. Als er wat kuilen zijn in het tentdoek, dan kan het gaan lekken als het regent en dat wil je vast niet. Ga niet met schoenen in de tent, daar wordt de tent erg vies en modderig van.

Als je overdag van het terrein afgaat, zorg dan dat je tent altijd dicht is. Ook al lijkt het heerlijk weer, er kan altijd een buitje vallen en dan is alles nat.

Als je ’s nachts gaat slapen zet je al je spullen binnen. Als je een voortent hebt, kan je daar de schoenen inzetten, anders zet je ze op een plastic zakje of een handdoek in de tent. Het enige wat je ’s nachts buiten laat staan is je gasfles.

Bij het opruimen van een tent moet je altijd goed zorgen dat deze schoon is. Haal alle zakjes in de tent leeg en veeg de tent netjes uit. Alles wat in de tent blijft liggen kan eventueel voor schimmel zorgen. Maak ook de buitenkant zo goed mogelijk schoon met een vegertje. Zorg ook dat de tent altijd droog is. De onderkant van een tent blijft vaak vochtig, deze kan je droogmaken met een theedoek. Ga je naar huis met een vochtige of natte tent, hang deze thuis goed te drogen. Anders heb je binnen zeer korte tijd een schimmelige of verweerde tent en dat is zonde!


Bivak

Je hebt niet altijd de luxe van een tent. Soms moet er onder een zeiltje geslapen worden. Er zijn twee handige manieren om een bivak te bouwen. Je zorgt er ook hiervoor dat het plekje eerst schoon is, zodat je niet op harde onderdelen ligt.

Als je met een grotere groep bent kan je het beste een bivak bouwen die lijkt op een tent. Dit kan met één zeil of met twee zeilen. Je start altijd eerst met een touw te spannen tussen twee bomen. Je kan deze het best lekker laag ophangen, zodat je veel warmte in de bivak hebt. Hoe hoger het zeil, hoe kouder de bivak. Daarna leg je, bij twee zeilen, onder het touw een zeil en deze zet je vast met enkel haringen. Het tweede zeil span je daarna over het grondzeil en het touw. Je zet deze ook goed vast. Zorg er altijd voor dat het bovenzeil volledig over het onderzeil hangt, zodat het niet kan inregenen. Span het bovenzeil strak af, zodat er geen plassen komen te staan in het zeil.

Als je één zeil gebruikt dan span je ook eerst een touw. Daarna leg je een deel van het zeil op de grond en het andere deel sla je over het touw en span je daarna over het deel wat op de grond ligt. Hierbij heb je dus één rechte kant en één schuine kant. Let hier ook op dat het bovenzeil volledig over het onderste gedeelte gespannen is en dat het strak staat.

De andere manier is het bouwen van een zogenoemde frietzak. Deze bivak is voor wat minder mensen, maar is vaak warmer, omdat er maar één opening is. Voor deze bivak heb je maar één boom nodig. Je spant vanaf de boom een touw naar beneden en zet deze vast met een haring. Je legt je zeil onder dit touw en vouwt ook dit zeil om het touw. Je zult onderaan wat meer zeil overhouden dan bovenaan, omdat je bivak in een punt loopt. Zorg bij deze bivak dat je goed naar onder schuift, daar is het lekker warm. Als je in een bivak slaapt moet je altijd opletten dat jij en al jouw bagage goed in de bivak liggen. Alles wat uitsteekt of net op het randje staat kan nat worden, dus hou hier rekening mee.


Hangmat

Een andere manier van overnachten is het slapen in een hangmat. Hangmatten zonder latten liggen het stabielst en wanneer je daar diagonaal in past lig je redelijk recht. Hangmatten met latten voldoen ook prima, je kunt er alleen sneller uitvallen en je ligt altijd krom.

Een hangmat kun je ophangen met touw, maar ook spanbandjes werken goed (en sneller). Let erop dat je geen sisaltouw meeneemt, dat is echt te zwak voor een hangmat. Hang je hangmat altijd boven de grond, maar niet te hoog. Je moet er zelf ook nog in kunnen klimmen. Neem een isolerend matje mee, bijvoorbeeld van aluminumfolie. Dat helpt het warm krijgen en deze is zo flexibel dat het matje ook in een hangmat past. Vergeet ook niet om een zeiltje mee te nemen en enkele haringen zodat je droog kan slapen.


Openlucht

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om geen materiaal mee te nemen voor het bouwen van een overnachtingsplek. Zorg in dat geval ervoor dat je alles droog kan verpakken en dat je een goede warme slaapzak hebt. Maak je slaapplekje goed schoon zodat je niet op harde dingen slaapt. In de zomer is slapen in de openlucht zeker geen straf, maar slapen zonder zeiltje boven je hoofd is alleen handig als er geen regen voorspeld is!

Koken

EHBO - in geval van nood